ÜDVÖZÖLLEK TERMÉSZETVÉDELMI, ÁLLATVÉDELMI ÉS SOLYMÁSZ OLDALAMON!
ÜDVÖZÖLLEK TERMÉSZETVÉDELMI, ÁLLATVÉDELMI ÉS SOLYMÁSZ OLDALAMON!
IRÁNYMÉRŐ RENDSZER
 
Kérdezz! - felelek
 
IN MEMORIAM
 
Madaraink egészségvédelme
 
Akikre büszke vagyok
 
VADÁS(S)ZUNK!
 
GÖRÉNYEIM
 
NAP FOTÓJA
 
VIDEÓIM
 
I. Solymász Fesztivál
 
Természetvédelmi Vizsga Tételek
 
WEB OLDALAK
 
Nézettségi index :o)
Indulás: 2006-09-28
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Solymász étkek, nemcsak solymászoknak
Solymász étkek, nemcsak solymászoknak : Vadnyúl pecsenye, solymász módra

Vadnyúl pecsenye, solymász módra

-bj-  2008.06.16. 14:15

-rösti krumplival, és Worchester mártással-

A pecsenye hozzávalói:                                               

-          2 mezei nyúl

-          20 dkg füstölt szalonna

-          20 dkg zsír v. olaj

-          2 nagy fej vöröshagyma

-          1 fej fokhagyma

-          vad-fűszerkeverék (Kotányi)

-          Só, őrölt bors

 

A húslé hozzávalói:

-          a két nyúl eleje

-          2-2 nagy sárga és fehérrépa

-          2 babérlevél

-          2 húsleves kocka (tyúkhúsos)

-          2 tk. szemes bors

-         

 

Worchester-mártás hozzávalói:

-          5-6 ek. Worchestershire szósz

-          1.l  húslé

-          5-6 ek. Cukor

-          2 ek. Olaj

-          10 dkg liszt

-          3-4 gerezd fokhagyma

-          1 kis fej vöröshagyma

-          ½ dl édes vörösbor

-          Vad-fűszerkeverék, só, őrölt bors, kakukkfű

 

Rösti Krumpli hozzávalói:

-          1 kg burgonya

-          2 nagy fej vöröshagyma

-          4-5 gerezd fokhagyma

-          4-5 ek. zsír v. olaj

-          só, őrölt bors

 

A két nyulat feldaraboljuk, első lábakra, hátsó combokra és gerincekre. Megmossuk, lecsurgatjuk, majd erősen sózzuk, borsozzuk, és fűszerkeverékkel beszórjuk. A hátsó combokat és a két gerincet a csontok mellett bevágjuk hosszába, a gerincnél mind két oldalon, és hasonlóan fűszerezzük. A nyúl elejét a megadott hozzávalókkal 2,5 liter vízben felrakjuk nagy lángra főni. Addig főzzük fedő alatt, míg a hús le nem válik a csontokról. A húst lecsontozzuk és a főtt zöldséggel félre rakjuk, mely alapja egy másik ételnek, a vadnyúlrolónak.

 
Közben felrakjuk a burgonyát héjában főni. Ha puhára főtt, félre rakjuk levében kihűlni.

  A füstölt szalonnát 1x1cm széles csíkokra daraboljuk, majd a 20dkg zsiradékon hevítve, erősen üvegesre kisütjük. Szűrőkanállal kivéve félre tesszük. A két nagy fej vöröshagymát 4-4 részbe vágjuk, és szalmasárgára kisütjük a szalonnás zsírban, majd a fokhagyma gerezdeket szintén. Szűrőkanállal kiszedve a szalonnához rakjuk.
 A minimum egy órát fűszerben érlelődött nyúldarabokat ebben a hagymás-szalonnás zsírban hirtelen megsütjük. Mivel vastag húsról van szó, csak  kívülről sütjük gyorsan pirosra, mint egy ”védőkérget” képezve, az amúgy belül még nyers húsnak. Ez a hús későbbi sütésekor előzi meg annak kiszáradását.
 Egy nagy gáztepsi alját kizsírozunk, majd néhány szalonnabőrrel kibéleljük. Ezekre fektetjük a kisütött darabokat, majd köré a szintén megsütött szalonna és hagyma darabokat.
 

A megfőtt húsléből 1 liternyit merünk rá, alufóliával betakarjuk, majd erős lángon, mint egy jó fél-háromnegyed órát pároljuk. A nyulak korától függő a párolási idő. Ha megpuhult a gerinc, akkor a comb is jó. Levesszük a fóliát és zsírjára, erős lángon gyorsan lesütjük a pecsenyét, a pecsenyelével többszőr locsolgatva a húsokat, nehogy kiszáradjanak. Mielőtt elpárologtattuk a húslét, apróra vágott fokhagymával hintjük meg a húsokat, miután éppen meglocsolgattuk a forró pecsenyezsírral, hogy a húsokon jól megragadjanak. Még pár perc, míg a fokhagymák arany-barnára sülnek, majd kivehetjük a sütőből, és húsos tálaló tálra helyezzük a pecsenye darabokat.

 

Míg sül a pecsenyénk, a mártást elkészíthetjük. A két evőkanál zsiradékon két púpos evőkanál cukrot elkaramellizálunk, majd a liszttel finom könnyű rántást készítünk, melyet a forró húslével engedünk fel fokozatosan, csomómentesre kevergetve. Egy bő liter húslé hozzáadásával lassú tűzön elkezdjük főzni, a vörös- és fokhagymákkal. Kissé sózzuk, de csak annyira, hogy ne érezzük sótlannak. Majd az őrölt borsból, mint egy csapott mokkás kanálnyit keverünk hozzá, ugyan ennyi vad-fűszerkeveréket. További kakukkfűvel gazdagíthatjuk.

 A mártás készítését folyamatos kevergetéssel végezzük. Kerüljön most bele a fél deci bor, majd némi késéssel a worchester szósz. Néhány perces lassú forralás követően ejthetjük meg az első kóstolást.
 

Összességében akkor jó az ízhatás, ha a worchester karakteres íze mellett a nyelvünkön „emlékezünk” a borra is és az összbenyomásunk édeskés ízt sejtet.

 Ha nem ez az összhatást, további cukorral és worchesterrel javíthatunk rajta. A só arányát csak a mártás készítésének az elején, még a worchester előtt alakítsuk ki. Ha megfelelő az összízhatás, a mártást lassú tűzön besűrítjük.
 Többszőr felhasználható az elkészült mártás, melyet hűtőben tároljuk és mindig felmelegítve, kis kancsóban, mártástálban tálaljuk. A jó mártás, ha kihűl puding állagú lesz. Visszamelegítéshez használjunk egy csöpp vizet.
 A Rösti-krumpli egy francia köret, mely gyorsan elkészíthető, kellemes kiegészítője minden féle sült húsfélének, elsősorban a pecsenyéknek.
 A héjában megfőtt és kihűlt krumplikat káposztagyalun durván lereszeljük. Itt fontos a főzőlevében kihűlt és bekovászolódott krumpli jelentősége, mert ebben az esetben a lereszelt főtt krumpli jobban állagtartó, és nem lesz mindjárt egy főtt kruplimassza belőle.
 A zsiradékon az apróra kockázott vöröshagymát erősen megsózva megdinszteljük. A sózással a hagyma megégetését is megelőzzük. Amikor majd majdnem jó, a darabolt fokhagymát is hozzá adjuk. Az összedisztelődött hagymát a reszelt krumplihoz keverjük, óvatos habarással, majd erősen borsozzuk és addig sózzuk, míg sótalanságát elveszítette. A krumplit ezután egy teflon tepsibe, sütőbe 2-3 cm vastagságban tömöszkéljük hézagmentesen. Közepes tűzön szép pirosra sütjük, majd egy fémfedőt rá téve, ügyesen erre a fedőre borítjuk ki, melyről ismét visszacsúsztatjuk a teflonsütőnkbe az össze sütött krumplit, hogy a másik oldala is megsüljön. Ha ezt a sütőben készítjük, akkor egy kisebb teflon sütőtálba végezzük, itt nem kell forgatni, mindkét oldala, kb. egy időben lesz szép piros. Egy tálaló tálra, vagy fára borítjuk a tortaszerűen összesült röstit, és cikkekre szabva tálaljuk.
 

Az étellel nagyon jól harmonizál a száraz egri bikavér, alkoholmentes italok közül a gyömbér és a tonic.

 

Jó étvágyat kívánok!

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2009.10.21. 14:17
2009.07.14. 10:24
2009.07.01. 14:14
2009.06.18. 14:57
2009.06.15. 13:45
2009.06.09. 12:41
2009.06.03. 14:29
2009.05.27. 15:28
 
MAGAMRÓL...
 
KÉPES ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ
 
HIRDESS nálam! :o)
 
H Í R E K
 
FOTÓ ALBUMOK
 
TENYÉSZTÉS/breeding
 
KÉZMŰVES munkáim
 
FAKANÁL
 
Ü Z E N Ő F A L
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?