Bazsalikomos vadsült
-bj- 2008.06.16. 14:21
Elsősorban vaddisznó süldőből a legfinomabb, de bármely más nagyvadból, vagy a mezei nyúlból is elkészíthetjük.
Hozzávalók:
- Vaddisznó süldő tarjája, csontostul, vagy gerince, esetleg teljes hátsó combja (kb. 1,5 kg)
- 20 dkg fültölt kolbász
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 15-20 szem egész fekete bors
- pár szem boróka bogyó
- bazsalikom, szárított, vagy friss kb. 2 ek.
- vadfűszerkeverék, őrölt fekete bors, foghagymás só
- 1 tyúkleves kocka
- 2 csapott tk. Pirospaprika
- olaj
A húst mossuk, majd lecsepegtetve a gerinc csont mellett mindkét oldalon csontig bevágjuk. Comb esetén a combcsontig hosszába elvágjuk. Kívül és a hasítékokat olajjal megkenjük, majd a vadfűszer keverékkel, őrölt fekete borssal, fokhagymás sóval, majd bőségesen bazsalikommal bedörzsöljük, fűszerezzük. A fokhagymás só helyett alkalmazhatunk húspuhító sót is, ha nem fiatal állatról van szól.
A befűszerezett húst alufóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőben tároljuk 4-5 fokon.
Másnap az apró vágott vöröshagymát és a gerezdekben mellé rakott fokhagymát olajon megdinszteljük gyengén sózva. A piros paprikát rászórjuk, gyengén dinsztelünk vele tovább, majd másfél liter vízzel felengedjük és hozzá adunk a bazsalikomból, valamint a szemes borsot és a leveskockát. 20 percig fedő alatt főzzük. A húst kicsomagoljuk, a vágatba, a hosszába vágott füstölt kolbász darabokat belerakjuk, majd spékelő tűvel összefogjuk, vagy cérnával összevarrjuk. Még némi bazsalikomot szórunk rá, majd tepsibe helyezzük úgy, hogy a csontos gerinc része feküdjön alul és a gerinctaraj meg fölfelé álljon. Mellé öntjük az elkészült fűszeres lét és alufóliával teljesen lefedjük. Közepes lángon a sütőben addig pároljuk-sütjük, míg a kevéske zsírjára le nem sül.
Hústálra rakjuk, a tűzőtűtől, vagy a cérnáktól megszabadítjuk. Köretnek bármilyen párolt zöldség, hideg saláta, krumplipüré, vagy befőtt adható.
Könnyű száraz, vagy a hölgyeknek félédes vörösbor dukál.
Jó étvágyat kívánok!
|