ÜDVÖZÖLLEK TERMÉSZETVÉDELMI, ÁLLATVÉDELMI ÉS SOLYMÁSZ OLDALAMON!
ÜDVÖZÖLLEK TERMÉSZETVÉDELMI, ÁLLATVÉDELMI ÉS SOLYMÁSZ OLDALAMON!
IRÁNYMÉRŐ RENDSZER
 
Kérdezz! - felelek
 
IN MEMORIAM
 
Madaraink egészségvédelme
 
Akikre büszke vagyok
 
VADÁS(S)ZUNK!
 
GÖRÉNYEIM
 
NAP FOTÓJA
 
VIDEÓIM
 
I. Solymász Fesztivál
 
Természetvédelmi Vizsga Tételek
 
WEB OLDALAK
 
Nézettségi index :o)
Indulás: 2006-09-28
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Solymász étkek, nemcsak solymászoknak
Solymász étkek, nemcsak solymászoknak : Szarvasgulyás

Szarvasgulyás

-bj-  2008.06.16. 14:24

-csipetkével-

Hozzávalók (10 l. gulyáshoz):

-          3 kg csontos szarvashús (nyak, oldalas)

-          25 dkg zsíros füstölt szalonna bőrével

-          3 nagy fej vöröshagyma

-          4-5 gerezd fokhagyma

-          3 e.k. pirosparika

-          ½ kg tarka bab (vagy ami beszerezhető)

-          ½ kg sárgarépa

-          ¼ kg fehérrépa + petrezselyem

-          ½ kg burgonya

-          1 karalábé

-          ¼ zeller

-          2 babérlevél

-          1 e.k. szemes fekete bors

-          3 e.k. Pirosarany (fél tubus)

-          ízlés szerint só és erős paprika (zölden karikázva, vagy krémként)

 

Csipetkéhez:

- 2 db tojás

- 20dkg liszt

- só

 

 

A gulyás jellegéből adódóan el lehet készíteni kint a szabadban, vagy a konyhai keretek között is. Néhány napos solymászat esti hangulatára méltón teszi fel a koronát, a boros poharak mellett közösen készített gulyás élménye.

Mivel tartalmas főételnek számit a friss ropogós kenyérrel, nem igényel további fogások elkészítését.

 

A szarvas kora a gulyás szempontjából mellékes, csak a főzési idő rövidülhet a fiatal állat vonatkozásában. A húsfélét lehártyázzuk, a felesleges faggyúktól mentesítjük. A nyakat kicsontozzuk, a húst apró kockára vágjuk, a csigolyacsontokat ízekre bontjuk. Oldalas esetében én minden esetben a szarvas oldalasát kifagyasztom, majd egyszerűen egy dekopir fűrésszel 2 ujjnyi csíkokra vágom, megelőzve így a csontszilánkok kialakulását. Majd bordatávonként tovább aprítom késsel. Természetesen az oldalasról is a hártyákat le kell előzőleg húzni. Ha öreg állatról van szó, egyszerűen forró vízbe mártva a nem kívánt hártyák kifehérednek és könnyen lehúzhatók.

Ha száraz babról van szó, azt előző nap este be kell áztatnunk. Fejtett babnál ez nem szükséges. A babot feltesszük főni, annyi vízben, hogy ellepje. Jellégétől függően, félpuhára főzzük, majd a babot leszűrjük, leöblítjük, és félre rakjuk. Mivel a bab héjában van a puffadás keltő anyag, így ettől, a gulyásunk konszolidáltsága érdekében főzzük elő, és szabadulunk meg a kiöntött levével.

A hagymát apróra vágjuk, és a kockára vágott és zsírjára lesütött szalonnához adjuk, erősen sózzuk, hogy a hagyma ne égjen meg, majd a pirospaprika hozzáadásával pörköltalapot készítünk. Lassú lángon a pörköltalaphoz keverjük a hideg vízben megmosott és lecsurgatott darabolt húst és csontot (szalonnabőrt), majd pörkölthöz hasonlóan mindaddig abáljuk, míg a vörös hús ki nem fehéredik. Ekkor a lábosunkat feltöltjük 6-7 liter vízzel, hozzáadjuk a kis darabokra vágott fokhagymát, babérleveleket és egész borsot, majd fedő alatt erős főzésnek vetjük alá. Ha a gulyásalapunk felforrt, akkor a Pirosaranyat is belehabarjuk, majd néhány perc elteltével a sósságát, után sózással beállítjuk. Amint a hús majdnem megpuhult, hozzá adjuk az addig megtisztított és apró kockára darabolt zöldséget, burgonyát és karalábét, a negyed zellert, csokorba kötött petrezselymet, majd legvégén az előfőzött babot. A gulyás összefőzése még egy jó fél órát igényel. Ez alatt mind a zöldségek, mint a hús puhára fő. Ha a csontról leesik a hús, akkor elkészült a gulyásunk. Ekkor kerül bele a csipetke, melyet a hús főzése idején készítünk el. A két tojást a liszttel jól alakítható masszává gyúrjuk, majd egy borsónyit csippentve belőle, apró csipetkéket szaggatunk türelmesen. Solymászanekdotázás és borozgatás közben ez hamar és unalom mentesen történik. A fontos a csipetkénél, hogy a kiszaggatott és lisztes ujjunkkal golyóra formázott csipetkéket, egy lisztes tálba dobáljuk, át és átlisztezve őket, hogy ne tapadjanak össze. Az elkészült gulyásba a liszttől lepergetett csipetkéket beleszórjuk, és pár percig összefőzzük. Amikor a csipetkék a leves tetején megjelennek, a tűzről a gulyást levéve leveses tálakba merjük, illetve a szabadtűzőn a kondérból tálalunk. Tálalás előtt a gulyásra a félre tett és apróra darabol petrezselyem zöldjét szórjuk.

Külön kis tálkába erős zöldpaprika karikákat, vagy Erős Pistát is felszolgálhatunk további egyéni íz javítás végett.

A tartalmas gulyás ételek mindig is főétkezését szolgálták a magyar népnek, foszlós, friss kenyér társaságában. Ettől függetlenül levezetésnek édes túros tésztaféléket tudok javasolni még, mely gasztronómiailag harmonizál az előzetesen elfogyasztott gulyás ízéhez. A túrós pite, a rétes, a béles, vagy a barátfüle mind mind megfelelő édesség, a markáns szarvas gulyást követően.

A jó gulyásnak ugyan az a titka, mint a jó káposzta ételnek. Többször melegítve még markánsabb, még jobb íz hatás érhető el, így minden esetben arra törekedjünk, hogy nagy adagot főzzünk egyszerre, ha finom gulyást szeretnénk.

A gulyás étel másik nagy előnye, hogy bármilyen típusú innivaló harmonizál vele, légyen az friss kút víz, nemes kadarka, vagy frissen csapolt habzó sör.

Jó étvágyat kívánok!

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2009.10.21. 14:17
2009.07.14. 10:24
2009.07.01. 14:14
2009.06.18. 14:57
2009.06.15. 13:45
2009.06.09. 12:41
2009.06.03. 14:29
2009.05.27. 15:28
 
MAGAMRÓL...
 
KÉPES ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ
 
HIRDESS nálam! :o)
 
H Í R E K
 
FOTÓ ALBUMOK
 
TENYÉSZTÉS/breeding
 
KÉZMŰVES munkáim
 
FAKANÁL
 
Ü Z E N Ő F A L
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!