Vadnyúl roló
-bj- 2008.06.16. 14:40
formabontás
Hozzávalók:
- 2 mezei nyúl eleje
- 2-2 nagyobb sárga- és fehér répa
- 2 babérlevél
- 2 tojás
- 10dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 ek. vaj, v. sütő ráma
- 2 kisebb vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- vad-fűszerkeverék (Kotányi)
- 2 púpos tk. pirospaprika
- 2 leveskocka (tyúkhúsos)
- 1 dl olaj, v. 10dkg zsír
- zsemlemorzsa
- só, őrölt és szemes bors
Korábban mezei nyúlból készített ételeknél kimaradt nyúlelejét tudjuk így jól hasznosítani. Amennyiben már korábban húslét főztünk belőle, mártáshoz, pecsenyepárolásához, a kicsontozott húst és a megfőtt zöldséget ledarálva a későbbi, azaz a vadnyúl-roló felhasználásig mélyhűtőben tárolhatjuk. (minden olyan vadhúsféle, mely kimaradt egyéb felhasználás alól, szintén alkalmas a roló készítéséhez. Kérődzők húsát viszont le kell hártyázni és faggyúzni.)
Ha nyersen tároltuk a nyúl elejéket, akkor húslét készítünk belőle úgy, hogy a két nyúlelejét 2,5 liter vízben a zöldségekkel, babérlevelekkel, egy hagymával, sóval, és egy-két teáskanál szemes borssal feltesszük főni. Addig kell főzni, amíg a hús leomlik a csontról.
A húst a zöldséggel (a hagyma nélkül) ledaráljuk, a pirospaprikával, sóval, őrölt borssal és vad-fűszerkeverékkel erősen ízesítjük. Ha szeretjük a csípős ízt, akkor chilivel, erős pirospaprikával fűszerezzük.
A vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd a liszttel könnyű rántást készítünk, majd hozzá adjuk a 2 dl forrósított tejet. Ha hideg tejjel készítjük, nagyon csomós lesz a rántás. Majd a kész rántást a húsmasszához keverjük. Jól eldolgozzuk.
Vizes kézzel kis hurkákat, vagy golyókat formázunk (hogy ne tapadjon a kezünkre), és zsemlemorzsába forgatjuk, majd nagy tűzön gyorsan megsütjük. A sütésnél azért kell a nagy láng, mert különben megszívja magát a húsroló zsiradékkal. Mivel a hús eleve már megfőtt állapotú, így a hirtelen sütés elég neki. Szűrőpapíron itassuk, majd melegen, vagy hidegen tálaljuk.
Köretnek bármi szóba jöhet, ami burgonyából készült, Rösti, krokett, hasáb burgonya, krumplipüré, és persze a saláták széles választéka.
Külön mártásokkal, pl. barna-, worchester-, hagymamártás is fogyasztható magában. Ha kis golyókat sütünk, szendvicspálcikára nyers zöldséggel (paradicsom, uborka, paprika), vagy savanyúság karikákkal tűzhetjük.
Jól harmonizál vele a száraz vörösborok (Kékfrankos), nyáron a savanyú rizling-félék, valamint a világos sörök.
Jó étvágyat kívánok!
|