Vadnyúl pörkölt
-bj- 2008.06.16. 14:56
-egyszerűen-
Hozzávalók:
- 1 fiatal mezei nyúl
- 3 közepes vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 20 dkg szalonna
- 1-1/2 1 ek. pirospaprika
- 1 tyúkhúsleves kocka
- 1 tk. Majoránna
- 1-1 paradicsom és hegyes paprika
- 1 púpos ek. Pirosarany
- vadfűszerkeverék, só, őrölt fekete bors, őrölt kömény
A nyulat nyúzzuk, mossuk (hidegvízben), kicsontozzuk a combokat és a gerincet, majd hüvelyknyi darabokra aprítjuk. A combcsontokat eldobjuk.
A szalonnát a zsírjából kisütjük, majd szűrőkanállal kivesszük a zsírból, és félre rakjuk. A forró zsiradékon az apróra vágott hagymákat megdinszteljük, jól megsózva, hogy oda nem égjen. A megdinsztelt hagymákhoz az aprított húst és a darabolt mellkas, gerinc csontokat hozzáadjuk és közepes tűzzel addig „pörköljük”, amíg a vörös hús színét elveszti és májbarna nem lesz. Ekkor a hús a víztartalmának egy jelentős részét is kiadja. Itt van a különbség a pörkölt és a paprikás között, mely utóbbinál már a megpaprikázott szaftba forgatjuk a húst.
A megkapatott húst felengedjük vízzel, hogy éppen ellepje, majd a zöldpaprikát és meghámozott paradicsomot, a leveskockát és a fűszereket belekeverjük, végül az őrölt pirospaprikát. Jó átforgatás után, lassú tűzön addig főzzük, amíg szaftjára lefő a pörköltünk, akkora biztosan a hús is megpuhul. Félidőben a korábban megsütött szalonna kockákat hozzáadjuk. Csak kis lángon történjen a főzés és fedő alatt, hogy meg ne égjen a hús, és idő előtt ne párologjon a lé róla.
Köretnek elsősorban a nokedli, galuska, vagy főtt burgonya dukál, szezonális savanyúsággal, vagy nyers salátákkal.
Jó étvágyat kívánok!
|